2013. szeptember 30., hétfő

Ceterum censeo: Amerikában nem zajlik olajforradalom

A múlt héten a Shell olajtársaság bejelentette, megszünteti Colorado állambeli kutatóprojektjét, amely a helyi olajpala-kitermelést volt hivatott megindítani. Nem lehet azt mondani, hogy hamar feladták volna: 31 év kísérletezés után látták be, hogy az olajpala kitermlése majd olajjá alakítása (amelynek során kerogén tartalmú kőzetet "főznek meg" hatalmas energiaráfordítással, és így nyernek olajat) nem gazdaságos. Ezzel a Shell követi a másik nagy olajtársaság, a Chevron példáját, amely már 2012 februárjában kilépett az olajpala-üzletből. Világosan látszik, a médiában gyakran hangoztatott nézetekkel ellentétben Amerikában  nem zajlik olajforradalom, a nem konvencionális olajtermelés körüli hírverés pedig csak egy újabb buborék fújását szolgálta, a pénzügyi befektetők rövidtávú haszonszerzése érdekében.
Ha érdekli Önöket a téma, olvassák el ezt és ezt az elemzést a resilience.org-ról.

3 megjegyzés:

  1. Maximálisan egyetértek. Az egész egy lufi.

    VálaszTörlés
  2. Egy ev alatt 1.4 millio hordo/nap-pal nott az amerikai koolajtermeles. Oktober elso heteben napi 7.8 millio hordo/nap volt az atlagos kitermeles (crude+condensate). Nezz mar utana, hogy mikor volt legutobb ilyen. A netto oalj+oaljtermek import harmadik eve esik evi 10% folotti mertekben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az energiapiacon gyakorlatilag minden negyedévben meghirdetik a palaforradalmat, az energia költségek mégis egyre csak növekednek világszerte (a nemzetgazdaságok GDP-jük egyre nagyobb részét költik energiára). Olyan állítások vannak, hogy 2035-re a palaolaj részaránya az olaj kitermelésben 12%-ot fog kitenni, holott jelenleg nem haladja meg az 1%-ot sem. Ráadásul ez az olaj a világpiacon egyáltalán nem jelenik meg, mert arra sem elég, hogy az USA belső hagyományos olajkitermelésének hanyatlását kompenzálja. Ezért, - hogy szebben mutasson - az amcsik mára már a bio üzemanyagot is a kőolajféleségekhez számítják, ami nyilván nonszensz (mert közenincs a bányászathoz), de a statisztikát szépíti. Az egészt egy átlátszó lufi és ez két, legfeljebb három éven belül minden debilnek - még a közgazdászoknak is :-) - nyilvánvalóvá válik.

      Törlés