2013. szeptember 28., szombat

Végtelen történet: Fukushima




Mindenki ismeri a történet kezdetét: 2011 márciusában földrengés és szökőár sújotta Japánt, és ebben súlyosan megsérült a fukushimai atomerőmű. Bár a japán kormány megpróbálta letagadni a baleset megtörténtét és súlyosságát, annyi mégis világos mára, hogy a történelem eddigi legsúlyosabb atomkatasztrófája következett be. Tanulságos volt ezekben a hetekben olvasni a híradásokat a fukushimai helyzetről: nem volt olyan hír, amelyről már másnap ne derült volna ki, hogy téves, és a helyzet mindig sokkal súlyosabbnak bizonyult, mint ahogy a tegnapi újság írta. 
Ahogy teltek a hónapok, a sajtó és a közönség mintha elvesztette volna az érdeklődését a fukushimai helyzet iránt. Így jóval szűkebb körhöz jutottak el a további igen aggasztó hírek. Kiderült például, hogy a japán kormány kezdettől fogva tudatában volt a helyzet súlyosságának, és komolyan mérlegelte Tokió kiürítését, de végül letettek róla (hova is ment volna a város 9 millió lakosa?). Ez egy súlyos, ám indokolt intézkedés lett volna. Arnie Gundersen amerikai atomenergia-szakértő szerint Tokióban a talaj annyira szennyezett, hogy az USÁ-ban atomhulladéknak tekintenék. Szintén nem sokan követték, hogy az atomerőművet üzemeltető TEPCO és a japán kormány újabb és újabb disznóságokat követ el azért, hogy elleplezze a probléma súlyosságát és a saját tehetetlenségét: legutóbb arra derült fény, hogy a fukushimai sugárzási adatok csak azért tűnnek olyan alacsonynak, mert a sugárzásmérő műszerek csak egy nagyon alacsony mértékig mérnek. A sugárzás valójában 18-szor magasabb. Közben napi több száz tonna erősen radioaktív hűtővíz ömlik az erőműből a tengerbe. De erre már fel se kapjuk a fejünket. Csak az eddig történtek alapján arra kell számítani, hogy a közeljövőben a sugárzás miatt Japánban a rákos megbetegedések száma ugrásszerűen nőni fog. Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy élete folyamán kifejlődik benne a betegség. Rossz hír a japán kisgyerekeknek.
Sajnos jöhet még ennél is rosszabb. Senki nem tudja, hogyan ér véget ez a keserű történet, ha egyáltalán véget ér valaha, mert a fukushimai erőműben a helyzet korántsincs kontroll alatt. A következő nagy probléma az ún. 4. egységben van. A Globalresearch beszámolója szerint itt számos használt fűtőelemet tartanak több emelet magasságban egy erősen megrongálódott épületben (ld. fent). Az erősen sugárzó fűtőelemeket egyrészt folyamatosan hűteni kell, másrészt sürgősen el kell szállítani őket, mert egy újabb földrengés teljesen elpusztíthatja az épületet. A probléma az, hogy a fűtőelemek már most deformálódva vannak, és a munkálatok során könnyen megsérülhetnek. Mintha egy meghajlított cigarettásdobozból kellene kihúzni a cigarettákat, anélkül, hogy kiszóródna a dohány. Ha ez a művelet nem sikerül, a fütőelemek tüzet fognak, és olyan hatalmas sugárszennyezést okoznak, ami mellett az eddigi nagyon súlyos szennyezés is eltörpül. Ez egyesek szerint az emberiség létét sodorná veszélybe. Nem tudom megítélni, hogy ez valóban így van-e, de hogy a helyzet nagyon súlyos, az világos.
Milyen jövő vár így Japánra? Vajon rendeznek-e olimpiát 2020-ban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése