2013. szeptember 20., péntek

Összerakni, ami összetartozik

Aki ma tájékozódni akar a világ helyzetéről, jóval könnyebben megteheti, mint három évtizeddel ezelőtt. A dolgát azonban az a korábban ismeretlen probléma nehezíti, hogy hatalmas tömegű irreleváns híranyagból kell kiválogatnia, ami fontos, majd a mozaikszerű darabkákból magának kell összeraknia, ami összetartozik. Szerencsére az internet segítségével ez nem lehetetlen feladat.
Íme öt összetartozó hír, öt különböző helyről.
Richard Heinberg írása arról, hogy az olajcsúcs a magas olajárakon keresztül az olajkereslet csúcsát okozza.
Bár Heinberg amerikai adatokat használ, ez Európában, és Magyarországon is így van. Ez először az autókereskedőket sújtja. A Népszabadság híradása szerint a magyarországi autókereskedelem évek óta szabadesésben zuhan és ez szintén nem elszigetelt magyar jelenség.
Az első hírnek akár örülhetnénk is, a második nem ráz meg minket nagyon, hiszen az autókereskedők nem a legnépesebb és a legrosszabb helyzetű társadalmi csoport, de a dolog ott fordul komolyra, hogy ennek folytán az európai autóipar rendkívül nehéz helyzetben van. A Portfolio cikke szerint a nagy európai gyárak a jövőben kapacitáscsökkenésre és csődökre számítanak az autóiparban. A kapacitáscsökkenés előbb-utóbb gyárbezárásokhoz vezet. Az Opel már bejelentette, hogy bezárja bochumi gyárát.
A kígyó ezzel a saját farkába harap. Mivel munkanélküliek ritkán vásárolnak autót, ha a gazdaság valamilyen csoda folytán nem kap életre, az olajkereslet, az autókereskedés és az autógyártás további zuhanása és a munkanélküliség emelkedése várható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése