2013. január 17., csütörtök

Franciaország, Mali és az urán

A címben szereplő három egymással szorosan összefüggő dolog nagyon ritkán fordul elő egy híradásban. Ehelyett vagy csak a harci események szűkszavú és mindenféle kommentártól mentes leírását, mintha csak a beavatkozás a világ legtermészetesebb dolga lenne, vagy rosszabb esetben az "iszlám terroristák" elleni dühödt szitkokat olvasni (ez utóbbira jó példa Seres László legutóbbi kirohanása a HVG-ben, amely jól mutatja, hogy a baloldali sajtónak is megvannak a Bayer Zsoltjai). Pedig a Franciaország, Mali és az urán közötti összefüggés roppant egyszerű:

- Franciaország elektromos áramtermelésének nagy része atomerőművekből származik.

- A világ uránpiaca nagyon feszült. Az elmúlt években mindig több uránt fogyasztottunk, mint amennyit a bányákból kitermeltünk. Ez úgy lehetséges, hogy régi atomfegyvereket is felhasználnak az atomerőművek üzemeltetéséhez. Ráadásul 2013-ban le fog járni egy szerződés, amelynek értelmében Oroszország uránt szállít nyugati országoknak.

- Mali északi részén, Azawadban, amelyben tavaly iszlamisták független államot próbáltak létrehozni, eddig ki nem aknázott uránkincsek vannak. Ezen kívül Franciaország uránellátásának egy része a szomszédos Nigerből származik.

Az összefüggés elég világos, előttünk a 2013-as év első erőforrás-háborúja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése