2013. január 12., szombat

Az olajcsúcs utáni világ testközelből


Senki sem tudja jobban, hogyan alakul a világ olajtermelése, mint azok, akik hivatásszerűen ezzel foglalkoznak. A legnagyobb olajtermelő, a szaúdi ARAMCO sajnos elég szűkös és megbízhatatlannak tűnő információkkal látja el a világot, de a nagy amerikai és európai olajvállalatok valamivel transzparensebb módon működnek. Peter Vosel, a Shell vezérigazgatója, egyedüliként a hasonló pozícióban ülő vezetők közül, tavaly arra figyelmeztetett, hogy a világ jelenleg kitermelés alatt álló olajmezőinek hozama évi 5%-kal csökken, és ennek ellensúlyozására a következő évtizedben 4 Szaúd-Arábiának megfelelő új olajmező felfedezésére lenne szükség. Mivel ez biztosan nem fog bekövetkezni, az olajkínálat szűkülése és az olajár rendkívüli volatilitása vár ránk. 

A francia Matthieu Auzanneau, a Le Monde olajblogjának vezetője most közzétett egy elemzést a világ 4 legnagyobb olajvállalatának termelési mutatóiról (Exxon, Shell, BP, Total: meztelenek az olaj királyai?), amelyek megerősítik Peter Vosel előrejelzését. Röviden a legfontosabb adatok Auzanneau cikkéből: 
Az amerikai Exxon 2011-ben 27,5%-kal kevesebb olajat termelt ki, mint 2007-ben  (napi 1,338 millió hordó vs. 1,875 millió hordó). Ezalatt a fúrások száma 65%-kal, a kitermelés költségei pedig 112%-kal nőttek.
A holland Shell nyersolaj és folyékony földgáz termelése 2010 és 2011 között 9,5%-kal esett vissza.
A British Petroleum kitermelése 2010 és 2011 között hasonló ütemben, 9,1%-kal esett vissza, 2009-hez képest pedig 15% a csökkenés.
A francia Total szintén hatalmas visszaesésről volt kénytelen beszámolni. Míg 2007-ben még napi 1,509 millió hordó nyersolajat termeltek ki, addig ez az érték 2011-re 1,226 millió hordóra esett vissza, ami 18,8%-os csökkenést jelent. 

Bár a számok önmagukért beszélnek, álljon itt néhány kommentár. A nyersolaj kitermelése a négy nagyvállalat által lefedett területeken (Északi-tenger, USA, Afrika) kérlelhetetlenül csökken, annak ellenére, hogy hatalmas erőforrásokat (ld. az Exxon adatait) és a legmodernebb technikát mozgósítják a termelés szintentartása érdekében. Ha nincsen a földben több olaj, azt a legmodernebb tőkés vállalat sem tudja ellensúlyozni. Ez megcáfolja azt az állítást, hogy az olajtermelés csökkenése olyan országokban, mint pl. Venezuela csak  a korrupt állami vállalatok és az elavult technológia hibája lehet. Nem várhatjuk továbbá, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország olajtermelésének küszöbön álló csökkenését a nagy nyugati olajvállalatok ellensúlyozni fogják.

Ha politikus lennék, nem forszíroznám tovább az autópályák építését, ha pedig magánemberként pénzem lenne, biztosan nem autóra költeném.


Addendum, 2013 febr. 6.: Matthieu Auzanneau legfrissebb cikkéből megtudhatjuk, hogy a legnagyobb oljavállalatok, az Exxon, a Chevron, a BP és a Shell olajtermelése 2012-ben is folytatta a 2007 óta kirajzolódó csökkenési tendenciát. A francia Total a jövő héten közli tavalyi adatait, és meg lennék lepve, ha nem csökkenésről számolna be.

Addendum, február 14.: A Total kitermelése valóban csökkent 2012-ben, ahogyan az elmúlt nyolc évben mindig. Részletek itt.

Addendum, ápr. 12.: e frissen megjelent elemzés szerint az egy éve államosított argentin olajvállalat, az YPF kőolaj- és földgáztermelése egy évtizede folyamatosan csökken, mostanra a 2003-as szint kb. 2/3-át teszi ki. Ez nagyon súlyos pénzügyi problémákat okoz mind az argentin vállalatoknak, mind a költségvetésnek.

Ápr. 20: Auzanneau cikke angolul itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése