2013. január 25., péntek

Franciaország, Mali és az urán – újra

Miközben tovább folyik a franciák "terrorellenes háborúja" Maliban, Antonio Turiel, egy barcelonai fizikus, aki szerintem a legalaposabb blogot írja a világ energiahelyzetéről, fontos bejegyzést publikált a témáról, amelyet meleg szívvel ajánlok mindenkinek, aki tud spanyolul. Ld. oldalt a blogok között, a bejegyzés címe: El canto del gallo (A kakas éneke). Akinek nem  áll módjában elolvasni Turiel szövegét, annak röviden összefoglalom a legfontosabb téziseit:

- Az általam is leírtakkal összhangban Turiel szerint a francia beavatkozás oka az urán.

- Mégpedig nemcsak a Maliban található urán miatt, hanem azért is, mert a Nigerben kitermelt uránt Malin keresztül szállítják Franciaország felé. Niger a világ egyik legnagyobb urántermelője, és innen származik a francia uránszükséglet harmada.

- Az uránbányászat Nigerben különböző okok miatt egyre nehezebb, és ez arra kényszerítette Franciaországot, hogy együttműködjön Kínával, akinek szintén hatalmas az uránéhsége. A nehézségek tetejébe tehát a franciák kénytelenek osztozkodni a kínaiakkal a nigeri uránon.

- a világ uránellátása nagyon feszült. Két éve csökken a kibányászott urán mennyisége, és valószínű, hogy az "uráncsúcs" közelében járunk. Ráadásul idén lejár az a szerződés, amely alapján Oroszország leszerelt atomtöltetekből uránt exportál nyugatra. Ezt a szerződést valószínűleg nem fogják megújítani (amiben vsz. közrejátszanak Oroszország saját nehézségei az olajkitermelésben, ld. a korábbi bejegyzésemet).

- A háborúban tehát a francia lakosság és az ipar energiaellátása forog kockán. Pénzügyi és gazdasági nehézségei miatt (hogy mást ne említsek, jelenleg valamennyi francia autógyártó veszteséges) Franciaország nem engedheti meg, hogy hiányt szenvedjen az uránból, mert az azonnali összeomláshoz vezetne.

- Turiel, a modern világ Kasszandrája szerint lehetséges, hogy ez a háború a büszke gall kakas utolsó éneke...

Addendum 2013. jan. 31-én: itt egy angol nyelvű elemzés Franciaország, Kína és más ipari országok érdekeltségeiről Mali és Niger uránbányászatában, és ezek szerepéről a háborúban. A friss hírek szerint a francia csapatok időközben felszámolták a tuaregek legtöbb bázisát. Hogy ezzel visszatér-e a béke, hogy mi lesz a lakóhelyéről elűzött több mint 100 000 emberrel, és hogy továbbterjed-e a háború a szomszédos Algériára - mindez a következő hetek kérdése.

Addendum 2013. febr. 4-én: A francia kormány a múlt héten bejelntette, hogy július 1-től áramtakarékossági intézkedéseket léptet életbe. 1 órával az utolsó alkalmazott távozása után minden villanyt le kell majd kapcsolni a munkahelyeken, és hajnali 1 óra után nem maradhat égve egyetlen üzlet külső világítása sem (reklám, cégtábla). Franciaország kb. 750000 háztartás fogyasztásának megfelelő áramot akar ezzel megtakarítani. A bejelentés időzítése nem hagy kétséget afelől, hogy Franciaországnak nagyon súlyos problémái vannak az áramtermelés terén.

Máj. 23: Franciaországnak egyelőre nem sikerült teljesen úrrá lenni a helyzeten. A háború Maliban még nem ért véget, ma pedig a szomszédos Nigerben súlyos bombatámadás ért egy uránbányát, amelyet a francia Areva-konszern üzemeltet. Az afrikai felkelők szemlátomást pontosan tudják, hogyan lehet a legnagyobb kárt okozni a franciáknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése