2013. december 19., csütörtök

Hamarosan itt a fellendülés!



Ha hihetünk a Portfolio cikkének az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA), az európai autóipar hamarosan elkezdi a kilábalást a válságból, annak köszönhetően, hogy az autóeladások az elmúlt hónapokban „robusztus növekedésnek“ indultak. A mellékelt grafikonon nyíllal jelölik is, ha az olvasó nem venné észre, hol látható ez az erőteljes növekedés. 



A cikket tovább olvasva kiderül, hogy a növekedés a válságtól sújtott Spanyolországnak és Nagy-Britanniának köszönhető. Az Olvasó értetlenül csóválja a fejét: hogyan lendítheti fel Spanyolország az autóipart, noha másról sem érkeznek hírek, mint a munkanélküliség és szegénység terjedéséről? És hogyan állhat az autóipar a fellendülés előtt a jelenlegi szociális, energia- és nyersanyaghelyzetben? 

Természetesen egyikről sincs szó, és ez kitűnik egy másik, ugyanabban a cikkben publikált grafikonból, amely nem az elmúlt három, hanem az elmúlt hat év eladásait mutatja. 



Az, amit robusztus fellendülésnek titulálnak, valójában csak egy nagyon szerény növekedés, amihez hasonlót 2009-ben és 2011-ben is meg lehet figyelni. A trend azonban egyértelműen csökkenést mutat. A 2008 óta az európai autópiac ugyanis mintegy 40 %-kal zsugorodott, és az elmúlt három hónap biztató fejleményei ellenére is fényévekre van attól, hogy elérje a válság előtti szintet. Ezért van, hogy a legtöbb európai autógyár veszteséges. Ebben az összefüggésben még nevetségesebbnek hat az elmúlt fél év fejleményeit robusztus növekedésnek titulálni. Nem néztem ugyan utána, de biztos vagyok benne, hogy 2009-ben és 2011-ben is ugyanilyen bizakodó előrejelzések láttal napvilágot. 

Ezek az optimista előrejelzések a magyar futballedzőket juttatják az ember eszébe, akik még a legsúlyosabb vereségek ellenére is biztató jeleket vélnek felfedezni a csapatuk játékában és töretlenül hisznek a továbbjutásban. Persze a trénerek nyilatkozataihoz hasonlóan ezek az előrejelzések sem azzal igénnyel készülnek, hogy bárkit eligazítsanak a világban, vagy hogy emlékezzenek rá akár csak fél év múlva is. Valóban, az Olvasó csak néhány másodpercet szán erre a cikkre, az X-Faktor győzteséről és a Madonna kutyájának egészségi állapotáról szóló híradások között, és csak egy homályos érzés marad benne – „minden rendben“ –, mire felpumpálja a biciklije gumiját, és útnak indul a munkahelyére, ha van még neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése