2013. december 3., kedd

IEA: World Energy Outlook 2013



A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency) nov. 12-én publikálta éves jelentését a világ energiahelyzetéről. A médiában az IEA jelentéseit általában nagy figyelem és bizalom övezi, annak ellenére is, hogy előrejelzései rendre túlzottan optimistának bizonyultak. Borsos ára (120 euró) miatt nem állt módomban beszerezni a terjedelmes (708 oldalas) jelentést, de a különböző újságokban és blogokon megjelent összefoglalók alapján szeretném néhány érdekes dologra felhívni a figyelmet (A legrészletesebb elemzés Antonio Turiel blogján olvasható spanyolul, ez pedig a német Telepolis összefoglalója). Ezt azért is tartom fontosnak, mert az egyetlen általam ismert magyar nyelvű tudósítás éppen a legfontosabb dolgokat hagyja figyelmen kívül, és Európa szorult helyzetének hangsúlyozásával azt sugallja, mintha Ázsia és Amerika nem ugyanolyan problémákkal nézne szembe.

A WEO szokás szerint három forgatókönyvet vázol fel. Az első arról szól, mi lesz, ha a jelenlegi politika folytatódik, a második azzal számol, hogy a világ államai foganatosítják a klímaváltozás megfékezésére bejelentett intézkedéseket, a harmadik pedig, azzal, hogy ezeknél drasztikusabb intézkedéseket léptetnek életbe a klímaváltozás leküzdésére. Az IEA a második forgatókönyvet tekinti a legvalószínűbbnek, ezért a továbbiak erre a forgatókönyvre vonatkoznak. 


Olajcsúcs 

A legfontosabb újdonság a jelentésben az, hogy Nemzetközi Energia Ügynökség elismeri a jelenleg ismert olajmezők hozamának csökkenését. Az idei WEO alábbi grafikonjából ("A jelenleg kitermelés alatt álló olajmezők hozama további befektetés nélkül") kitűnik, milyen drámainak tartja az Ügynökség a helyzetet. 


Az IEA persze nem szeretné, ha olvasói aggódnának, ezért azt sugallja, ha megtörténik a szükséges befektetés, nem fog hanyatlani a kitermelés. Figyelmet érdemel azonban, hogy a grafikon szerint 2012-ről 2013-ra jelentősen csökkent már a konvencionális olajkitermelés. Úgy látszik, a magán és állami olajtársaságok hatalmas befektetései és rendkívüli erőfeszítései sem elegendőek a konvencionális olajtermelés szinten tartásához. 


Fracking 

A 2013-as WEO szerint a frackinggel végzett amerikai olajtermelés 2025-ben éri majd el a csúcsát, de az USA még így sem tudja majd teljesen ellátni magát olajjal. Az egész világon a fracking-csúcs 2030-ban fog bekövetkezni, amikor is az így kinyert napi 6 milló hordó olaj a konvencionális olajtermelés 9%-át teszi majd ki. Az IEA tehát azt sugallja, a következő néhány évben nem lesz gond, hiszen a modern olajtermelési módszerek ellensúlyozni tudják a konvencionális kitermelés visszaesését. Utána meg majd csak kitalálunk valami. A helyzet valójában ennél sokkal rosszabb: az amerikai nem konvencionális olajtermelés hanyatlása már a következő években várható. A WEO tehát nem mondja nyíltan ki, hogy a globális olajcsúcs akut probléma, de a sorok között olvasva világos, hogy a helyzetet még az Energia Ügynökség is rendkívül súlyosnak találja. 


Export Land-model 

Az IAE-nek is feltűnt, hogy az olajcsúcsukat elérő országokban az olajigény általában tovább nő, amit rövid idő elteltével csak importból lehet kielégíteni. Ez pedig szükségszerűen magasabb olajárakhoz vezet (és gazdasági recesszióhoz, tehetjük hozzá).  


Energetikai hatékonyság 

Hűtlen lenne önmagához az IEA, ha beismerné, hogy az energiafelhasználás szükségszerű csökkenése az előttünk álló évtizedekben szükségszerűen gazdasági visszaeséshez fog vezetni. Hogyan lehetséges ezt elkerülni? A csodaszer az energiafelhasználás hatékonysága, amelynek köszönhetően a GDP növekedése el tud szakadni az energiafelhasználástól. Az IEA-t nem zavarja, hogy ez eddig még sehol sem sikerült, és azt sem részletezi, hogyan lesz ez most lehetséges. Márpedig nagy szükség lenne erre az útmutatásra, mert az csupán a látszat, hogy Európában és Észak-Amerikában a gazdasági növekedés az utóbbi évtizedekben felülmúlta az energiafelhasználás növekedését. A nyugati vállatatok ugyanis egyszerűen kitelepítették a gyáraikat Kínába, és ezért Európa és az USA helyett itt nő az energiafelhasználás. Mivel pedig más energiahordozó nem áll rendelkezésre, a kínai gyárak túlnyomó részt a rendkívül környezetszennyező szénből előállított elektromos árammal működnek (a légszennyezés tragikus következményeiről ld. ezt a hírt Kína legfiatalabb tüdőrákos betegéről). 


Összegzés 

Nagy előrelépés, hogy az IEA kezd felfigyelni az olajcsúcsra és a nem konvencionális olajtermelési eljárások szűk lehetőségeire. A helyzet súlyosságának teljes fel- ill. elismerése helyett azonban az IEA továbbra is megalapozatlan optimizmussal látja a helyzetet, és túlzott reményeket vet az energafelhasználás hatékonyságának növekedésébe és a nem konvencionális olajtermelésbe. Az Ügynökség talán néhány év múlva ezeket a nézeteket is korrigálni fogja. Attól tartok, akkor már késő lesz.


Add. 2014. jan. 16.: Még egy szó a frackingről. Az FAZ mai cikke tudomásom szerint az első híradás a főáramú médiában, amely nyíltan kimondja, hogy a fracking nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a cégek nem nyereségesek, a fúrásokból kinyert olaj mennyisége pedig nagyon gyorsan csökken (decline rate). Csupa olyan dologról van szó tehát, ami mások már évekkel ezelőtt leírtak. Reggelente sietünk elolvasni a napi sajtót, hogy évek óta napvilágot látott, nem éppen elsődleges frissességű híreket olvassunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése