2013. augusztus 21., szerda

Egy elveszett illúzió: fracking-forradalom Amerikában


Minden médiaszakember tudja, ha elég sokáig ismételnek egy képtelenséget (legyen szó a száj ph-értékéről vagy egy politikai párt azonnali fellendülést ígérő programjáról), a nagyközönség el fogja hinni. Hasonló dolog történik az amerikai nem konvencionális gáz- és olajkészletek kiaknázásával. A média, mint erről korábban már írtam, készpénznek veszi, hogy az USA néhány év múlva már nem szorul gáz- és olajimportra. A magyar újságokban annyira magától értetődőnek veszik ezt, hogy minden különösebb magyarázat nélkül az "amerikai palagáz-forradalomat" emlegetik nap mint nap.
Persze aki egy kicsit is utánajárt a dolognak, eddig is tudta, hogy a médiakampány célja a közönség ámítása mellett az, hogy befektetőket vonzzanak a gáz és olajkitermelő cégekhez, és ezáltal rövid távon nyereséget érjenek el. 
Mostanra azonban már a nagy újságok is megírták, hogy a palagáz kitermelésével foglalkozó cégek hatalmas veszteségeket szenvednek el, és ezért csökkentik a befektetéseiket is. Az iparág kilátásai tehát egyre sötétebbek. Olvassanak el erről egy kitűnő összefoglalást az Automatic Earth-ön!
A történetben nem  néhány olajcég és befektetési alap várható csődja a tragikus, hanem az, hogy a fellendülés néhány évig tartó illúziójáért hatalmas árat kell fizetni: a nem konvencionális készletek kiaknázásához ugyanis rengeteg vízre van szükség. Amerika déli államaiban, ahol a készletek vannak, a vízhiány eddig is nagy probléma volt, de ez most tovább súlyosbodik. ld. erről a Guardian cikkét. Egy további probléma abban rejlik, hogy a frackinghez használt vizet vegyi anyagokkal keverik, és ez beszennyezheti a talajvizet. A New Scientist szerint pedig a fracking Ohióban egy év alatt több mint 100 kisebb földrengést okozott. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése